top of page
Keresés
  • Szerző képeDronipar Blog

Drónok a mezőgazdaságban

Frissítve: 2018. ápr. 25.

A precíziós gazdálkodás az elsők között fedezte fel a drónokban rejlő lehetőségeket. A földek felmérése, az adatok kiértékelése és hasznosítása a mezőgazdasági tevékenység során egyre nagyobb teret hódít és forradalmasítja a modern gazdálkodást.


Lássuk, mire is használhatóak az agro-drónok a precíziós gazdálkodás során:


Légifotók, légivideók:


Csakúgy, mint a legtöbb ipari területen, a mezőgazdaságban is a drónok legegyszerűbb felhasználási módja az egyszerű légifotózás vagy videózás. Költséghatékonyan és körberepülhetünk nagy területeket, felügyelhetjük, hogy bizonyos munkafolyamatok hogyan haladnak vagy csak szemmel tarthatjuk a földünket nagyobb távolságból is.

Fotó: www.clue-drone.hu


Drone mapping:


A drónnal készített térképek jelentősen olcsóbbak, mintha helikopterrel, repülővel, vagy akár műholdak segítségével készítenénk ortofotókat a területről. Drónnal térképet készíteni gyors, és nem utolsó sorban rengeteg adat nyerhető az így szerzett nyersanyagból. A módszer lényege, hogy a mezőgazdasági drón egy célszoftverrel párosítva lerepül egy útvonalat, miközben kamerájával nagyfelbontású fotókat készít az alatta fekvő területről. Ezeket a képeket később egy szoftver összefűzi és létrehoz belőle egy nagyfelbontású, GPS koordinátákkal ellátott ortofotót.


Mérések:


A drónok segítségével készült térképen szoftverek segítségével pontos méréseket végezhetünk - mérhetünk távolságokat, területeket, sőt néhány megoldás a legfejlettebb drónok magasságérzékelőjét is ki tudja használni, így akár pontos domborzati térkép és készíthető, sőt térfogat is mérhető. Képzeljük csak el, hogy a területen fekvő, felhalmozott szénabálák pontos térfogatát egyszerűen, gyorsan, és pontosan megmérhetjük annélkül, hogy akár hozzájuk kellene érnünk. Egy pontos domborzati térképen pedig kiválóan követhető az erózió.


GPS koordináták:


A drónokból kinyert térképek GPS koordinátákkal ellátott képekből állnak, amelyeken tetszőleges pontról azonnal lekérhető a koordináta. Így ezek felhasználásával egyszerűbben vezérelhetők a precíziós mezőgazdaságban használt munkagépek. Sőt néhány gyártó már lehetővé tette, hogy a térképek egy-az-egyben importálhatók legyenek gépeikbe.NDVI analízis:


Az NDVI analízis egy olyan algoritmust használ, amely speciális - csak bizonyos hullámhosszokat felvevő - kamerával készült fotókat elemez. A növényzet levelei másképp verik vissza a fényt ha egészségesek - tápanyagellátottságuk megfelelő, illetve ha nem. Ez egy bizonyos fok után már szabad szemmel is látható, ám ekkor legtöbb esetben már késő intézkedni és szinte elkerülhetetlen a terméshozam csökkenése. A mezőgazdaságban használt drónok azonban képesek a szabad szemmel nem látható különbségek megjelenítésére, és a problémás helyek gyors izolálására. Ez lehetővé teszi, hogy a gazda a föld művelése során zónánként optimalizálja a tápanyagellátást, a permetezés és az öntözést is.

Fotó: Clue-Drone.hu


Tőszámlálás:


A nagy felbontású fotók lehetővé teszik, hogy a célszoftverek gépi tanulás segítségével megszámolják, hogy az adott területen hány tő növény található. Ez rendkívül hasznos funkció lehet, mert sokkal jobban becsülhetővé teszi a területen várható terméshozamot.


Vízkár, viharkár, vadkár:


Bizonyos algoritmusok képesek arra, hogy megbecsüljék a különböző természeti erők által okozott károk mértékét. Pontosan megállapítható, hogy adott káresemények a terület mekkora százalékát érintik, és ebből kikalkulálható a keletkezett kár is. Persze ez kombinálható tőszámlálással, ami még pontosabbá teheti a számokat.


Permetezés:


A legújabb irány a drónos permetezés, amely jelenleg leginkább a munkagéppel nehezen, vagy egyáltalán nem megközelíthető földeknél lehet hasznos. Ezeket a területeket kézi permetezővel kellett karban tartani, aminél a drónos permetezés 20-60x hatékonyabb. Köszönhetően a drónon elhelyezett szenzoroknak, a gép - a szél figyelembevételével - pontosan annyit permetez és pontosan oda, ahova szükséges. A permetező drónok azonban jelenleg még nagyon korlátozottan érhetőek el a piacon, így ez a technológia még a következő években forr majd ki és terjed el várhatóan.

Fotó: drones.nl


Mit ígér a drónok használata a mezőgazdaság számára?


Nyilván minden gazda kíváncsi arra, hogyha leszerződik egy drónszolgáltatóval, akkor mennyit takaríthat meg a begyűjtött adatoknak köszönhetően. Ez természetesen nagyon sok változós egyenlet, de összefoglalóként az alábbi területekkel érdemes kalkulálni a mérlegelés során:


- Megspórolt trágya

- Megspórolt permetezőszer

- Megspórolt idő

- Megspórolt emberi munkaerő

- Megspórolt üzemanyag

- Magasabb terméshozam


A fenti tevékenységekre érdemes szakértő csapatot választani, akik már rendelkeznek a megfelelő eszközökkel és tapasztalatokkal a munka elvégzéséhez. Csapatunk, a Clue Drone a tavasz folyamán, korlátozott ideig kedvezményes ajánlatokkal várja a gazdákat.


Ajánlatkérés: cluedrone@cluepr.hu

1 394 megtekintés0 hozzászólás

Kommentare


bottom of page