top of page
Keresés
  • Szerző képeDronipar Blog

Drónok az építőiparban

Frissítve: 2018. ápr. 7.

Manapság egyre elterjedtebb kifejezés az "ipar 4.0", amellyel az új, digitális ipari forradalmat szokták jelölni. Az ipar 4.0 alapja az adat, annak feldolgozása, és hasznosítása annak érdekében, hogy az ipari folyamatok gyorsabbak, kevésbé veszélyesek és minden eddiginél hatékonyabbak lehessenek. A drónok felhasználása a különböző ipari területeken már igen elterjedt az Egyesült Államokban és Kína fejlett részein, és a közeli jövőben egészen biztosan Magyarországon is forradalmasítják számos iparág, köztük az építőipar tevékenységét.


Lássuk, mire is használható egy drón megoldás a "terepen":


Kép: precisionhawk.com


Légifotók, légivideók az építési területről/épületről:


Első- és a legegyszerűbb lépésként lehetőség van arra, hogy az építési területről hanyományos légifotókat és videókat készítsünk. Ehhez igazából semmi másra nincs szükség, csak egy hagyományos, jó minőségű kamerával szerelt drónra, és némi repülési tudásra - és persze a megfelelő engedélyekre. Ezek a felvételek már önmagukban sokat segíthetnek, mivel így könnyen megnézhetünk egy épületen olyan részeket, amelyeket egyébként csak költséges vagy veszélyes munkával közelíthenénk meg. A hagyományos képek és videók eszköztára elég lehet például annak megfigyelésére, hogy adott pillanatban milyen állapotban van az épület, a tetőszerkezet, a kémény, stb. Illetve madártávlatból készült fotókkal adott esetben könnyebben "eladható" a projekt vagy a kész épület.


Drone mapping megoldások:


A fentieknél egyel bonyolultabbak és drágábbak az úgynevezett drone mapping megoldások, amelyeknek lényege, hogy egy ipari drón egy alkalmazás segítségével lerepül egy útvonalat és közben fotókat készít, amelyeket később egy célszoftver "összeköt" a GPS koordináták alapján, így létrehozva egy nagyfelbontású, torzításmentes ortofotót. Ezek a megoldások már több szakértelmet, drágább eszközöket igényelnek, viszont valami olyasmit tartalmaznak, amik messze a hagyományos légifotók fölé emelik őket: ADATOKAT. Ezeken a térképeken, nagy pontossággal mérhetünk távolságokat, területeket, sőt egyes drónok képesek 3D modelleket is létrehozni, amelyeken akár a térfogat is mérhető - köszönhetően a drónon elhelyezett magasságérzékelőnek. 



Kép: Skyvantage.com


Építkezési folyamat nyomonkövetése:


A drónokból kinyert képek és adatok alkalmasak arra is, hogy időbeliségükben dokumentálják egy építési folyamat alakulását, amennyiben adott területen több alkalommal is repülünk. Legyen szó akár légifotókról vagy drónok által készített térképekről, egy ilyen dokumentáció kézzelfoghatóvá, sőt nem hozzáértők - például a nyilvánosság - által is sokkal jobban megfoghatóvá tesz egy nagy projektet.


Biztonság:


Az építőipar gyakran dolgozik nagyértékű eszközökkel és alapanyagokkal, amelyekre sajnos nehéz vigyázni - főleg egy nagy területen vagy nagy távolságból. Egy drónrepüléssel könnyen feltérképezhető, hogy egy építési területen "minden a helyén van-e" - akár a távolból vagy nagy magasságból is. 


Baleseti kockázatok csökkentése:


Az első ponthoz kapcsolódóan egyértelmű, hogy ha nem kell emberi erővel megközelíteni nehezen elérhető helyeket, úgy csökken a balesetek kockázata is.



Kép: Youtube.com


Kárfelmérés:


Amennyiben valamilyen kár keletkezett az építkezésen, azt is könnyedén és olcsón felmérhetjük drónok segítségével. Vihar volt, és megsérült a tető? Az erózió miatt beszakadt egy alap? Eltört egy vízcső és a terület egy részét elöntötte a kiömlő víz? Ezek mind olyan példák, amelyek esetében hasznos lehet a repülés során kinyert képek és információk elemzése - sőt az idő és GPS bélyegzőknek köszönhetően akár a kárügyintézés során is hasznát vehetjük az adatoknak.  


Milyen költségeket takaríthatunk meg egy drónszolgáltató alkalmazásával?


Az ortofotók készítése korábban nagyon drága szolgáltatás volt, köszönhetően annak, hogy helikopterre vagy repülőre, speciális fényképezőre és szakképzett személyzetre volt szükség az elkészítésükhöz. A hagyományos ortofotók RGB képek, amelyekből nem generálható 3D modell, illetve pontos domborzati térkép sem. Egy ilyen fotózás költsége általában több százezer forintra rúg, fotózásonként. Egy drónos fotózás vagy drone mapping költsége ennek az összegnek a töredéke. És akkor még nem ejtettünk szót a biztonságon, illetve a kárfelmérésen megtakarítható összegeken, illetve azokon a többletbevételeken, amit például a projekt marketingjén nyerhetünk.


Ajánlatkérés: cluedrone@cluepr.hu

758 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page