top of page
Keresés
  • Szerző képeDronipar Blog

Láttuk az ipari drónok jövőjét! Kínában járt a Clue Drone.


A világ vezető ipari dróngyártója, a TTA hivatalos magyarországi forgalmazójaként meghívást kaptunk a gyártó főhadiszállására, Pekingbe. Az utazás alatt több gyári tréninget is elvégeztünk, így a közeljövőben több új modellel is bővül palettánk, amely mindekori értékesítési felületünkőn, a www.ipari-dron.hu oldalon található.


A látogatás során bejártuk a TTA főhadiszállását és számos olyan újdonsággal találkoztunk, amiről egyelőre hallani is alig lehet, viszont pontosan látható belőle, hogy merre mozdul majd az ipari drónok fejlesztése a jövőben. Lássuk hát a legizgalmasabb trendeket, amelyek a következő években meghatározzák majd az irányokat.


Hibridek

Fotó: TTA

Bizony érdekes irányt jelentenek a közlekedésben a hibrid autók, amelyek a benzin vagy dízel motort egészítik ki elektromos meghajtással, a drónok esetében azonban merőben más a helyzet. A fejlődési irány itt TTOTÍDROF, azaz FORDÍTOTT (ezért elnézést :)), itt a hibrid hajtás az akkumulátorok kapacitásából adódó szűk keresztmetszetett hivatott áthídalni.

A drónok kezdetektől fogva elektromos meghajtással üzemeltek, a hibridek esetében viszont a szerkezetre építenek egy benzinmotort, amelynek nincs más feladata, csak az, hogy folyamatosan töltse az akkumulátor-csomagot, így egy 10 literes permeteződrón egy töltéssel nem egy, hanem akár 5 repülést is végre tud hajtani.

Ez különösen előnyös abban az esetben, amikor a szántóföldön gondot okoz az akkumulátorok folyamatos szállítása, töltése és cseréje. A TTA belpiacon már teszteli a 10 literes hibrid permeteződrónját, ami jó eséllyel hamarosan Európa számára is elérhetővé válik. Már alig várjuk :)



Kábeles drónok


Egy másik megoldás is létezik az akkumulátorok kapacitásproblémáinak kiküszöbölésére, ami pedig a "kábeles" drón. Ez azt jelenti, hogy a drónon egyáltalán nincs akkumulátor, az kizárólag a földről kapja az áramellátást egy jókora fémdobozból, amelyben egy 300-500 méter hosszú kábel van feltekerve.

A drón így csupán erre a távolságra képes eltávolodni, a felszállóhelyétől, viszont cserébe a földön lévő akkupakk akár napokon keresztül is képes reptetni.

Ez olyan esetekben jöhet jól, amikor valamilyen őrzési vagy megfigyelési feladatra szeretnénk használni a drónt, vagy például ha egy katasztrófa sújtotta övezetben károsodik a mobilhálózat, akkor a drónra szerelt átjátszó egységgel lehetővé válik az ideiglenes mobil- és internet szolgáltatás biztosítása.


Permeteződrónok, műtrágyaszórók


Jelenleg Magyarországon a 10 literes kapacitású TTA M6E-1 és a 20 literes kapacitású TTA M8A PRO modellek elérhetőek, a jövőben azonban érkeznek majd a hibrid hajtású drónok, illetve az olyan opciók is, mint a drónra szerelhető szilárd anyagok kijuttatására alkalmas (műtrágya, granulátumok) műtrágyaszóró.

Izgalmas jövő elé nézünk, és hamarosan újabb cikkel jelentkezünk!


Addig is olvassátok drónos permetezésről szóló cikkeinket: I.rész, II.rész.

523 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page